Izvori zdravlja - Mineralne i lekovite vode Vrnjacke banje

Share:

Mineralni izvori kao prirodno bogatsvo za lecenje mnogih bolestiJedan od glavnih i primarnih razloga zbog cega je Vrnjacka Banja veoma poznata u Srbiji a i van nasih granica jesu mineralni izvori, u kojima su mnogi posetioci sa zdravstvenim problemima pronasli "lek" za bolesti kao sto su 

  • Hronicno zapaljenje creva i zeludca
  • Secerne bolesti
  • Stanje posle prelezane zarazne zutice
  • Bolest zucne kese i zucnih puteva
  • Cir na zeludcu i dvanestopalacnom crevu
  • Bolesti bubrezne karlice, mokracne besike i mokracnih puteva

Predstavljamo vam 7 mineralnih izvora koji se nalaze na teritoriji Vrnjacke banje, od kojih se 4 izvora koriste u lekovite svrhe dok ostala 3 izvora sluze za flasiranje vode za pice.


Mineralni izvor Topla voda Vrnjacka banjaIzvor Topla voda se nalazi u centralnom delu parka, pored Banjskog centra "Kupatilo", jedini je izvor sa blago toplom vodom. Ispred izvora se nalazi prelep cvetni vrt, kao i bista Kralju Aleksandru 1 Karadjordjevicu.


Mineralni izvor Sneznik Vrnjacka banja
Izvor Sneznik se nalazi na kraju banjskog setalista uz samu Vrnjacku reku i u neposrednoj je blizini Olimpijskog bazena.Mineralni izvor Jezero Vrnjacka banja
Izvor Jezero se nalazi u izdvojenom delu parka sa desne strane Vrnjacke reke.
U neposrednoj blizini je Hotel Breza kao i apartmansko naselje "Jezero".
U sastavu izvora je i veoma posebno jezerce, deo parka za opustanje i relaksaciju.


Mineralni izvor Slatina Vrnjacka banja
Izvor Slatina se nalazi na oko 300 m od izvora Jezero. Godinama vec unazad je izvor koji  pored gostiju redovno koriste i mestani Vrnjacke banje.

Izvori kao sto su Voda Vrnjci - Borjak, Vrnjacko Vrelo i Borjak 3 se koriste za flasiranje vode, koji se transportuju sirom Srbije i Evrope.