Izvori zdravlja - Mineralne i lekovite vode Vrnjačke banje

Mineralni izvori kao prirodno bogatsvo za lečenje mnogih bolestiJedan od glavnih i primarnih razloga zbog cega je Vrnjačka Banja veoma poznata u Srbiji a i van naših granica jesu mineralni izvori, u kojima su mnogi posetioci sa zdravstvenim problemima pronašli "lek" za bolesti kao sto su :

  • Hronicno zapaljenje creva i zeludca
  • Secerne bolesti
  • Stanje posle prelezane zarazne zutice
  • Bolest zucne kese i zucnih puteva
  • Cir na zeludcu i dvanestopalacnom crevu
  • Bolesti bubrezne karlice, mokracne besike i mokracnih puteva

Predstavljamo vam 7 mineralnih izvora koji se nalaze na teritoriji Vrnjačke banje, od kojih se 4 izvora koriste u lekovite svrhe dok ostala 3 izvora sluze za flaširanje vode za piće.

Izvor Topla voda se nalazi u centralnom delu parka, pored Banjskog centra "Kupatilo", jedini je izvor sa blago toplom vodom. Ispred izvora se nalazi prelep cvetni vrt, kao i bista Kralju Aleksandru 1 Karadjordjeviću
.
Izvor Snežnik se nalazi na kraju banjskog šetalista uz samu Vrnjačku reku i u neposrednoj je blizini Olimpijskog bazena.


Izvor Jezero se nalazi u izdvojenom delu parka sa desne strane Vrnjačke reke.
U neposrednoj blizini je Hotel Breza kao i apartmansko naselje "Jezero".
U sastavu izvora je i veoma posebno jezerce, deo parka za opuštanje i relaksaciju.
Izvor Slatina se nalazi na oko 300 m od izvora Jezero. Godinama vec unazad je izvor koji  pored gostiju redovno koriste i meštani Vrnjačke banje.Izvori kao sto su Voda Vrnjci - Borjak, Vrnjačko Vrelo i Borjak 3 se koriste za flaširanje vode, koji se transportuju sirom Srbije i Evrope.